Gitarrbyggaren

Från tanke till färdigt instrument

Jag har ägnat mej åt musik och trähantverk så länge jag kan minnas. Gitarr var ett självklart valet efter det på den tiden obligatoriska blockflöjtsåret. Fingerstyle och akustisk blues slog jag in på redan i tonåren. Mitt hantverk springer ur den klassiska självhushållsslöjden där träets egenskaper utgör grunden för vad som ska bli den slutliga produkten. Genom denna erfarenhet har jag hittat min formula för att läsa av träets musikaliska funktionalitet. Alla sinnen är med i processen. Synen självklart, men lika mycket hörsel, känsel, lukt och även till viss del smak. Allt detta samverkar med det jag kognitivt vet om gitarrmakeri, sådant jag lärt av andra och av egna misstag.

När jag väl bestämde mej för att bygga min första gitarr tog jag kontakt med instrumentmakaren Andras Novak. Det här var 2012.

 

”Själv beskriver jag det som en hobbyverksamhet som helt gick över styr.”

Jag hängde i hans verkstad någon dag i månaden och lärde mej mycket om byggandets olika moment och inte minst vilka verktyg som saknades i min egen verkstad, om det nu var så att jag skulle få för mej att bygga en till. Det fick jag för mej väldigt fort och efter ett tag insåg jag att just detta hantverk var det jag letat efter i hela mitt liv. Sannolikt skulle till mej närstående personer mena att jag blev besatt. Själv beskriver jag det som en hobbyverksamhet som helt gick över styr.

2013 styrde jag kosan mot Lewes i England. Där fanns Richard Osborne som gav kurser i gitarrbygge. Hans känsla för detaljer gav mej en djup insikt i att alla delar i ett instrument måste jobba tillsamman för att det ska bli riktigt bra. Ett bra instrument kan de flesta lära sig bygga, men inte ett riktigt bra.

Efter tiden hos Richard har jag byggt ett antal gitarrer och utvecklat de fyra modeller som nu finns i ”familjen”.

Å ena sidan är en gitarr en väldigt enkel konstruktion, en luftpump som sätts i rörelse genom att man slår an en sträng som får det hela att vibrera. En välljudande gitarr är däremot väldigt komplex. Det handlar om att få hundratals komponenter i ett enda bygge att samvariera. Träslag, konstruktion, design hör hit. Men därtill kommer alla de individuella egenskaper vi som människor bär med oss. Spelstil, musiksmak och tonala preferenser. Min ambition som gitarrbyggare är att bygga det bästa möjliga instrumentet för dej som gitarrist. Jag vill att du ska få en vän för livet.