Din gitarr, en vän för livet.

Vill du bygga din egen gitarr med mig?

Hör du till dem som drömmer om att bygga din egen gitarr? Det har aldrig varit lättare att göra den drömmen till verklighet. Med min kunskap får du vägledning i såväl stort som smått. Du behöver ingen förkunskap. Efter kursens slut har du inte bara en ny och helt fantastisk gitarr, som du byggt alldeles själv. Du kommer också att ta med dej kunskap om trä, musikteori och ett handlag som gör att du kan bygga fler instrument i framtiden.

Så går det till:

Du bygger en gitarr under 14 heldagar i min verkstad. Du använder mina verktyg och har hela tiden mitt kunnande till hands. 

Innan kursstart kommer du att ha bestämt vilken av mina fyra modeller du vill bygga så att jag hinner förbereda allt material. Det kommer inte att finnas tid till att skapa kreativa dekorationer och inläggningar som du ibland kan se på de gitarrer jag själv bygger. Jag kommer också att förbereda en del moment, lite som de gör i kockprogrammen. Detta för att vi ska lägga vår energi på det som verkligen gör skillnad när det gäller gitarrbygge. Alla kan såga av en bräda, men alla kan inte böja en träbit så att den får formen av en gitarr. Alla kan räkna till 650 (skallängden i mm) men alla kan inte stämma in en topp.

Bilder från verkstaden när Anders Holmberg arbetar med sin gitarr.

Komprimerad kursplan

Jag tar in max tre elever per kurs och för att den inte ska bli trängsel till verktyg och maskiner och utrymme kommer vi att alternera så att någon böjer sidor samtidigt som en annan limmar bracing på ett lock och en tredje jobbar med halsen. Vissa moment sticker vi emellan med när vi väntar på att limmet till något annat ska torka. Det finns alltid något att sysselsätta sig med.

De moment du kommer att arbeta med är:

Lock
Du kommer att hyvla och limma samman två bokmatchade sidor, göra en rosettinläggning och regla upp insidan av locket samt forma reglarna (bracingen).

Botten
Du kommer hyvla och limma samman två bokmatchade sidor samt regla upp och forma reglarna.

Sidor
Sidorna böjer du för hand runt ett värmeelement. Därefter sätter du dem i en form och limmar ihop dem.

Lådan i sin helhet
Det här är tillfället då lådans alla delar ska vara klara för att fästas i varandra. När det är klart ska du fräsa ut spår för kantlister och limma kantlisterna. Du ska också göra ett enkelt stall som vi limmar på plats när halsvinkeln är korrekt.

Hals
Du kommer att forma halsen och ställa in den så att halsvinkeln blir perfekt, fästa greppbräda och banda.

Huvud
Det är roligt om du designar en egen huvudform.

Få ihop hela paketet
Nu är det dags att limma ihop hals med kropp.

Ytbehandling
Vi lägger på ett par lager hårdvaxolja. Medan oljan torkar filar du till stall- och sadelben. Kropp och hals oljas var för sig innan de sätts samman. Det gör att någon kan olja sin kropp under dag 6 medan någon annan kan starta med halsen långt innan dess.

Intonering
Nu ska stämskruvar och strängar på plats. Ett spännande moment. Därefter kommer vi att jobba med att göra gitarren välintonerad och lättspelat.

Praktiskt

Anmälan sker via webb-shoppen.
Anmälan är giltig så fort handpenning är betald.
Eleven ordnar med eget boende.
Mat ingår inte i kursavgiften, men det finns möjlighet till enklare matlagning.
Allt material till gitarren ingår i kursavgiften.
Kursavgiften är 30 000 kr.
Det går även att köpa till mic och
 case.