Kantlister och rosetter med fiskbensmönster är snygga och stilrena dekorationer på såväl musikinstrument som möbler. Kanske finns det någon där ute som vill veta hur de byggs upp. Visar en enkel variant som jag själv är förtjust i. Visst går de att köpa färdiga, men när du väl tagit dej över den första tröskeln finns det inga gränser för vad du kan åstadkomma på egen hand.
Eftersom jag hettar upp mina lister när jag ska böja dem till rosettinläggningar etc är det viktigt att det lim som används är värmebeständigt. Jag använder polyuretanlim som jag köper i ett vanligt byggvaruhus. Jag använder också handskar för att skydda fingrarna. Till den list jag visar här kommer jag att varva bitar av 0,5 mm svart fanér (färgad lönn) och ca 2 mm naturell lönn. De bitar jag använder i exemplet är 80 cm långa och drygt 2 cm breda. Det går dock lika bra att använda betydligt kortare bitar så länge de håller samma tjocklek och bredd. Det är bra om du håller bredden på minst 2 cm. Att göra dekorationslister av detta slag är ett utmärkt sätt att använda spillbitar från andra byggen.
Så här brukar jag gå till väga:
1.
Jag skyddar allt som inte ska få lim på sig med ugnspapper. Silikonet i ugnspappret gör att varken kanelbullarna fastnar på plåten eller dina limmade bitar på arbetsbänken. När limmet väl torkat så sitter det. Här ser du några av de träämnen jag tagit ut. Stryk ut lim på flera åt gången och varva svart med vitt svart etc.. Kom dock ihåg att om du har en svart i botten av traven ska du avsluta med en vit på toppen. Inget hindrar att du limmar några åt gången, låter dem torka och sedan fortsätter. Ett sätt att förenkla arbetet i nästa moment är att du delar alla bitar på mitten och limmar ihop två buntar med lister som du lägger i press bredvid varandra. Det ger mer stadga.
2.
Var noga med att du täckt alla ytor helt med lim. Titta på ytorna i olika ljusvinklar och försök att identifiera luckor där limmet inte fastnat, stryk ut mer på dessa ställen. Därefter är det dags att pressa ihop hela paketet med tvingar. Använd en stadig träbit på undersidan och en på översidan för att ge stadga och jämn press. Glöm inte att lägga ugnspapper emellan!
Det här momentet är kritiskt eftersom bitarna gärna vill glida runt. Jag löser det genom att se till att alla träbitar ligger i fas med varandra. Därefter drar jag tvingarna löst. Det är först när du pressar hårt som bitarna börjar glida åt sidan. Låt dem sitta svagt sammanpressade i en halvtimme. Ta bort tvingarna och justera det som hamnat på sniskan. Nu kan du dra tvingarna mycket hårdare.
3.
Låt blocket/blocken sitta i press i minst 12 timmar. När du tar bort tvingarna kommer du sannolikt att ha en del porösa limrester på det block du just limmat samman. Det tar du bort med en sickel/hyvel/såg eller vad som finns till hands. Jämna också till sidorna så att de är släta och håller 90 grader till topp och botten. När du är klar ska det se ut som på bilden till vänster.
4.
Nu har du ett block som är ca 2 cm tjockt och lika brett. Mät ut en vinkel på ca 10 grader. Den ritar du upp på blockets sida, med ca 5 cm mellanrum. Såga bitarna i vinkel, håll dej mitt på det streck du just ritat. Ju rakare du sågar, desto bättre. Men du har viss rörelsemån. Det som händer om du sågar snett är att du i slutänden får ut färre dekorationslister. När du sågat klart har du förhoppningsvis en hög med vinklade bitar, ungefär som på bilden till höger. Nu blir det också tydligt att det funkar fint att använda småbitar då du gör fiskbensmönster. Men de ska alltså inte vara mindre än ca 2 * 5 cm.
5.
Lägg upp bitarna på en lång rad och låt det som på det långa blocket var toppen möta botten, dvs svart sida mot vit sida. Nu ska du limma ihop bitarna enligt detta mönster. Det blir åter ett långt block, men med ett nytt mönster på sidorna. Se bilden till vänster.
6.
Håll fast den första biten med en tving i arbetsbänken. Då blir det lättare att hålla allt på plats. Glöm inte att lägga under med ugnspapper! Stryk lim på ändarna och fäst samman med klämmor, svart mot vit osv. Låt detta torka i ytterligare 12 timmar.
7.
När du tagit bort klämmorna måste du hyvla eller slipa det nya blocket så att det blir jämt. Det kan vara lite trixigt. Själv använder jag en ”drumsander”. Men det går bra med handverktyg också. Svårigheten är att spänna fast ämnet så att du får ett bra motstånd när du arbetar. Ett tips är att du använder hudlim och helt enkelt limmar fast stycket på arbetsbänken eller på en bräda som är lätt att spänna fast. När du jämnat till en sida värmer du limmet lite lätt så lossnar biten. Fortsätt med övriga sidor. Försök att vara noga med att hålla kanterna i 90 grader. Nu ska du ha ett stycke som ser ut ungefär som på bilden till vänster.
8.
Nu börjar arbetet med att ta fram lister. Såga ut remsor, klyv dem på mitten och vik isär enligt bilderna till höger. Enklast är naturligtvis att såga dem på en bandsåg, men med en bra handsåg och lite noggrannhet brukar man klara sig långt. Jag har själv inte testat men det borde funka att spänna fast ämnet med hudlim, låta de mm som ska sågas ut sticka utanför och sedan såga.
När du fått till bitarna ska de putsas jämna. Låt dej inte nedslås om listerna går av. Du skarvar/lagar dem diagonalt med rätt mönsterpassning.
Ska du böja bitarna bör de inte vara bredare än 2-2,5 mm. Mina rosettbitar ligger på ca 1,4, men inget hindrar att du lägger flera bitar bredvid varandra.